ıhlamur çayı faydaları-porselen beyaz bir fincan içerisinde ıhlamur çayı

Alternatif tıp kavramı dendiğinde bu kategori altında inceleyebileceğimiz tedavi yöntemlerinin başında elbette ki şifalı bitkiler geliyor. Geçmişten günümüze artarak ulaşan kültürel birikim, doğanın mucizelerini ve sunduğu faydaları her zaman kılavuz edinmeyi tavsiye ediyor. Bu şifalı kaynaklar ve sayısız olumlu etkileri konusunda unutulmaması gereken bir bitki de yaygın olarak tüketilen ıhlamurdur.

Bağışıklık sistemini güçlü tutmanın ve hastalıklara karşı dayanıklılık kazanmanın giderek önem kazandığı günümüz dünyasında, doğal bitkilerden ve meyvelerden hazırlanan çaylar, virüs ve bakterilerle mücadelenin en etkin yollarından biri haline gelmiştir. Bizler de toptan kuruyemişin adresi Kuruyemiş Borsası olarak bugünkü içeriğimizde ıhlamur çayı faydaları konusunu sizler için ele alıyoruz.

Bitki çayları konusunda yeni lezzetler ararken faydalarını da öğrenerek detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız Şifa Deposu Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Ihlamur Bitkisinin Özellikleri

Cam bir kavanoz içerisinde ve etrafında kurutulmuş ıhlamur yaprakları

Ihlamur çayı faydaları konusuna geçmeden önce, bu bitkinin bazı temel özelliklerini ele almak istiyoruz.

Ihlamur, ıhlamurgiller veya Latince ismiyle Malvaceae familyasından olan ve ılıman veya yarı tropik iklimlerde yetişen bir bitki türüdür. Genellikle yaz mevsiminde, haziran ve ağustos ayları arasında beyaz-sarı renkli çiçekler vermektedir. Bu çiçekler sonbahar sonlarına doğru olgunlaşır ve toplanır, ardından tüketilmeye hazır hale getirilir.

Bu hoş kokulu çiçeklere sahip bitki ülkemizde Doğu Karadeniz ve Marmara Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Çay formunda tüketilmeden önce kurutma işleminden geçerek sofralarımıza ulaşmaktadır. Ihlamuru kendiniz toplayıp kurutmak isterseniz, çiçek ve yaprakları dal ile birleştiği noktadan koparmalısınız. Daha sonra gölge bir alanda bir örtü üzerine sererek kurutabilirsiniz.

Ihlamurun içerisinde fitokimyasal denilen bir madde bulunmaktadır. Bu madde, bitkilerde savunma sistemi olarak görev yapan ve renk, tat ve aroma gibi unsurları sağlayan bir kimyasaldır.

Ihlamur tüketiminin sağlayacağı bazı faydaları ise genel olarak sakinleştirici, hazmettirici, spazm çözücü ve balgam sökücü gibi başlıklara ayırabiliriz. Ihlamur, sahip olduğu tüm bu özellikleriyle çok sevilen ve çay formunda tüketimi sıklıkla tercih edilen bir bitki olmayı başarmıştır.

Ihlamur Çayı Faydaları

ıhlamur çayı faydaları-cam fincanda servis edilmiş ıhlamur çayı

Ihlamur çayı faydaları, geleneksel olarak bilinen ve bunun yanı sıra bilimsel araştırmaların da önemli bir parçası olan bir konudur. Ortaya konmuş olan bu bilimsel veriler de ıhlamur çayının gündelik yaşantımızda bir yere sahip olmasında yadsınamaz bir etkendir.

Ihlamur bitkisi, A, B6, C ve P vitaminlerine ek olarak magnezyum, kalsiyum ve demir gibi mineralleri de bünyesinde barındırmaktadır. Ayrıca antioksidan madde bakımından da zengin kaynaktır. Ihlamur çayı, bu özellikler sayesinde bitki çayları tüketiminde hatırı sayılır bir önceliğe sahiptir.

Dilerseniz ıhlamur çayı faydaları nelerdir, vücudumuzda ne gibi olumlu etkiler bırakır, tüm bu sorularınızın yanıtlarına birlikte bakalım.

  1. Hastalıklara karşı korur.

Hiç şüphesiz ıhlamur en çok gribal enfeksiyon, nezle veya soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı olması için tüketilmektedir. Öte yandan bu hastalıklarla birlikte görülebilecek öksürük, ateş veya balgam gibi sorunların ortadan kaldırılmasında da oldukça etkili bir bitki çayıdır.

Ihlamur çayı, solunum yolu rahatsızlıklarının sebep olduğu boğaz ağrısı veya tahriş gibi istenmeyen belirtilerin tedavisinde de sıklıkla kullanılır. Boğazı yumuşatarak yutkunmayı ve beslenmeyi kolaylaştırması tercih edilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

C vitamini açısından zengin bir tarifle kışı geçirmek istiyorsanız Nane Limon Nedir? Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

  2. İltihaplanmaya iyi gelir.

Üst solunum yollarında meydana gelen rahatsızlıklar iltihaplanmaya da sebebiyet verebilir. Ihlamur çayı bu sorunun giderilmesinde de kullanılmaktadır. Ayrıca kan basıncını düşürerek damarlardaki iltihaplanmaya ve kılcal damarlardaki iltihapları azaltarak da baş ağrısı gibi problemlere iyi gelmektedir.

  3. Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

Ihlamur çayı, vücutta oluşabilecek ödemlerin atılmasında oldukça etkilidir. Gerek terlemeye yardımcı olması gerekse de idrara çıkmayı kolaylaştırması sayesinde vücudu toksinlerden arındırır ve rahatlatır. Terleme konusundaki faydası ateşin düşürülmesi açısından da önem arz eder.

  4. Sindirimi hızlandırır.

Ihlamur çayı faydaları arasında ayrı bir yere sahip olan bir diğer konu ise sindirim sisteminin çalışmasına sağladığı katkıdır. Ihlamur, yemeklerden sonra düzenli olarak tüketildiğinde, hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlık gibi sıkıntıları ortadan kaldırır. Bu özellikleri sayesinde midede oluşabilecek rahatsızlıklara iyi gelirken bağırsakların düzenli çalışmasını da desteklemektedir.

  5. Strese karşı yatıştırıcı bir etkiye sahiptir.

Ihlamur bitkisinin içerisinde bulunan ve sedatif yani rahatlatıcı gören maddeler, stres ve kaygı bozukluğu gibi durumlarla başa çıkmak için tercih edilebilecek doğal bir yöntemdir. Sakinleştirici etkisiyle yatıştırıcı ve endişe azaltıcı bir sıvı olarak görev alabilir ve uyku öncesinde tüketildiği takdirde uykuya dalmayı kolaylaştırarak rahat bir gece geçirmenizi sağlar.

  6. Cilt bakım rutininde tavsiye edilir.

Ihlamurun antioksidan madde açısından zengin bir bitki olduğundan daha önce de bahsetmiştik. Bu antioksidan maddeler, vücutta bulunan serbest radikallerle savaşması için gerekli olan bileşenlerdir. Antioksidanların hücre yenilenmesini desteklemesi, cildi gençleştiren ve yaşlanmayı geciktiren yegane unsurdur.

Yaşlanma karşıtı etkilerine ek olarak cilt lekelerinin yok edilmesi için de tercih edilebilir. Böylelikle cildinizin daha temiz, parlak ve canlı görünmesini bu şifalı bitki çayının düzenli tüketimiyle rahatlıkla mümkün kılabilirsiniz.

  7. Gözleri temizler ve rahatlatır.

Ihlamur çayı faydaları arasında sayabileceğimiz bir diğer şaşırtıcı etki ise gözlerin rahatlamasına iyi gelmesidir. Demlendikten sonra ılıtılmış bir miktar çaya batırdığınız pamuk ile gözleriniz için faydalı bir bakım sağlayabilirsiniz.

Çay ile ıslatılmış pamuğu gözlerinize koyup bekleterek hem göz kenarlarındaki çapak veya bakterilerden kurtulabilirsiniz hem de istenmeyen göz altı morluklarının oluşumunu engelleyebilirsiniz.

  8. Saç bakımında da kullanılabilir.

Ihlamur çayının mucizevi etkisini saç bakımında da görmek mümkündür. Ihlamur çayından artan suyu duş esnasında saçlarınıza uygulayarak daha parlak ve canlı görünen saçlara kavuşabilirsiniz. Dahası, saç derisinde meydana gelebilecek kuruluk, kaşıntı ve kepek gibi sorunları da ortadan kaldırmak için rahatlıkla kullanabilirsiniz.

  9. Kilo vermeye yardımcıdır.

Sindirim sistemi için faydalı bir sıvı olmasının yanı sıra idrar atımını da kolaylaştıran bir çay olması, ıhlamuru kilo vermek veya formunu korumak isteyenler için vazgeçilmez bir içecek haline getirmektedir. Sabahları aç karnına içebileceğiniz bir fincan ıhlamur çayı ile diyetinizi destekleyebilir ve kilo kontrolünüzü güvenle sağlayabilirsiniz.

  10. Doğal enerji kaynağıdır.

Ihlamur, gün içerisinde ihtiyaç duyulan enerjiyi doğal bir yolla kazanmak isteyenler için de önerilmektedir. Sahip olduğu vitaminler sayesinde gerekli takviyeleri vücudunuza rahatlıkla kazandırabilirsiniz.

Ihlamur Çayının Olası Zararları

ahşap bir kase içerisinde kurutulmuş ıhlamur yaprakları

Ihlamur çayı faydaları konusunun ardından değinmemiz gereken bir diğer husus ise ıhlamurun sebep olabileceği herhangi olası yan etkilerdir. Ihlamur, bilinen ciddi yan etkilere sahip olmasa da uykusuzluğa sebebiyet verebilmektedir. Öte yandan demlendikten sonra kaynatılması da tüketiminde kaçınılması gereken alışkanlıkların başında gelmektedir.

Her bitki çayında belirttiğimiz gibi ıhlamurda da hatırlatmamız gereken ilk esas, gün içerisinde 2-3 fincandan fazla tüketimin zararlı olabileceğidir. Sağlıklı yaşam konusunda attığımız bir adımın olumsuz sonuçlar doğurması isteyebileceğimiz son şey olacaktır.

Ihlamur Çayı Tarifi

şeffaf bir demlikte demlenmiş olan ıhlamur çayı görseli

Ihlamur nedir, ıhlamur çayı faydaları nelerdir gibi merak uyandıran pek çok sorunun cevabını bu içeriğimizde sizler için ele aldık. Şimdi ise sağlıklı ve lezzetli bir ıhlamur çayının tarifi ve püf noktaları ile devam ediyoruz. İşte şifa deposu ıhlamur çayının adım adım yapılışı:

  1. Bir cezve ya da demlik içerisinde kişi sayısı kadar belirlediğiniz suyu kaynatın.
  2. Ardından su miktarına göre ayarladığınız ıhlamuru kaynamış suya ilave edin.
  3. Bu şekilde 10 dakika kadar demlenmesi için bekleyin.
  4. Ihlamur yapraklarının suya sarımsı bir renk kattığını gördüğünüzde çayınız demlenmiş demektir.
  5. Tüketim önerisi olarak bir dilim limon veya bir tatlı kaşığı bal ile içmeyi tercih edebilirsiniz. Afiyet olsun.


Kış aylarının vazgeçilmezi ıhlamur çayı faydaları konusunu sizler için araştırdık ve kaleme aldık. Hastalıklara karşı güvenle tüketebileceğiniz bu bitkiyi gönül rahatlığıyla öğünlerinize ekleyebilir ve faydalarından yararlanabilirsiniz.

Birbirinden taze ve kaliteli kuruyemiş ürünlerinin adresi Kuruyemiş Borsası’nı ziyaret ederek şifa kaynağı ıhlamur çayı siparişinizi güvenle verebilir, sağlığın ve doğallığın hızlı bir şekilde evinize ulaşmasının keyfini çıkarabilirsiniz.

Birbirinden faydalı içerikler sayesinde pek çok konuda bilgi sahibi olmak için blog sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.850,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat800,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.500,00 ₺ + KDV(%1)