Pomelo nedir-sarı arka plan önünde bütün bir pomelo meyvesi

Modern dünyada, gerek gelişen teknolojinin sınırları ortadan kaldırması gerekse de ithalat ve ihracat gibi ekonomik alışverişlerin uzakları yakın etmesi sayesinde, dünyanın öbür ucunda meydana gelen bir olaydan veya hiç duymadığımız bir egzotik meyveden kısa zaman içerisinde haberdar olmak artık zor değil. Bizler de Kuruyemiş Borsası olarak bugünkü içeriğimizde son dönemlerde merak konusu olan pomelo nedir, sorusunu cevaplıyoruz.

Sağlıklı ve dengeli beslenme düzeninden dünya mutfaklarındaki farklı lezzetlere, pek çok konuda ilgi alanlarımızın gelişmeye ve değişmeye başladığı bu günlerde, faydalı ve şifalı olduğu bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmış olan meyve ve sebzelere olan meylimiz giderek artıyor.

Söz konusu henüz tanışık olmadığımız yabancı bir lezzet olduğunda ise merakımıza yenik düşmemek işten bile değil. Dolayısıyla son günlerin popüler meyvesi pomelo hakkında sorular sormaktan da kendimizi alamıyoruz. Merak edilen tüm soruların yanıtlarını ise sizler için bu içeriğimizde bir araya getirdik.

Pomelo Nedir?

Bir araya getirilmiş olan pomelo ve diğer turunçgil meyveleri

Giderek daha da sık duymaya başladığımız pomelo nedir, sorusunun cevabını ve faydalarını yeni tatlara açık olan okurlarımız için detaylıca araştırdık. Pomelo, sedef otgiller familyasından turunçgillere bağlı olan citrus cinsi bir ağaca ve meyvesine verilen isimdir. Pomelo meyvesi, kalın kabuklu ve yeşil sarı arası renklere sahip bir meyvedir. Ağırlığı 2 kiloya kadar çıkabilen çapı ise 15-20 cm civarı olan büyük bir turunçgil türüdür. 

Pomelo, Çin Greyfurtu, Şadok (Shaddock) veya Ağaç Kavunu gibi isimlerle de bilinmektedir. Aslen Güneydoğu Asya kökenli olmakla beraber Orta ve Güney Amerika’da ve son zamanlarda sahip olduğu Akdeniz ikliminin elverişliliği sayesinde Antalya şehrimizde yetiştirilmektedir.

Pomelonun şekli genel olarak yuvarlak ile armut şekline benzemektedir. Bunun yanı sıra oldukça geniş yapraklara ve iri çiçek salkımlarına da sahiptir. Bu meyvenin asit oranı diğer turunçgillere nazaran daha düşüktür. Tadı ise greyfurtu andırmakla beraber, pomelo daha tatlı bir aromaya sahiptir.

Sahip bu olduğu aroma sayesinde, direkt olarak tüketilmesine ek olarak, mutfaklarda hamur işi, pasta, reçel veya farklı tatlıların yapımında da kullanılmaktadır.

Pomelo Meyvesinin Faydaları 

Sarı zemin üzerinde ikiye bölünmüş olan pomelo meyvesi

Hem sağlıklı hem de oldukça egzotik olduğunu düşündüğümüz bu büyük meyveli turunçgili, pomelo nedir, sorusuna ek olarak faydalarıyla da detaylı bir şekilde incelemek istedik. Doğanın bizim için sunmuş olduğu şifalı ve mucizevi etkili besinleri daha yakından tanımak, pek çok rahatsızlığın tedavisinde veya henüz ortaya çıkmadan önlenmesinde yarar sağlamaktadır. 

İşte pomelo meyvesinin sahip olduğu faydalar:

  1. Pomelo meyvesindeki etken maddeler sindirim sisteminin çalışmasını hızlandırır ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.
  2. C vitamini bakımından çok zengin bir turunçgil olan pomelo, bağışıklık sistemini güçlendirir, soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi rahatsızlıklara iyi gelir.
  3. Midede meydana gelebilecek rahatsızlıkları yatıştırma etkisine sahiptir.
  4. Pomelo meyvesinin yapraklarının hazmı kolaylaştırıcı bir etkisi olduğu da bilinmektedir.
  5. İçerisinde bulunan spermedin maddesi, hücre yenileyici olarak oldukça etkilidir.
  6. Bu özellik cilt kırışıklıklarının azalmasında ve yaşlanmanın gecikmesinde de önemli bir rol oynamaktadır.
  7. Pomelo meyvesinin kabuğuyla hazırlanmış bir miktar suyun, yaralara uygulandığında tedavi edici etkisi olduğu belirtilmektedir.
  8. Pomelo, yağ yakıcı ve tok tutma özelliği sayesinde diyet dönemlerinde rahatlıkla tüketilebilir.
  9. İçerisinde bulunan potasyumun kan basıncını düzenleyerek tansiyona iyi geldiği düşünülmektedir.
  10. Sahip olduğu antioksidan maddeler, vücuttaki serbest radikallerle savaşmaktadır.
  11. Pomelo çekirdeğinin ezilip suyla karıştırılarak tüketilmesi, bağırsakta meydana gelebilen kurtların yok olması için tercih edilebilir.
  12. Kalsiyum ve demir gibi bazı mineraller açısından zengin olduğu bilinen pomelo, kemik erimesine iyi gelmektedir.
  13. Pomelo meyvesinin kabuğunu veya yaprağını koklamanın baş ağrısı problemine de iyi geldiği belirtilmektedir.
  14. Yine bu meyvenin yapraklarının çiğnendiği takdirde ağız kokusuna iyi geldiği bilinmektedir.
  15. C vitamini deposu olması sayesinde vücuda enerji verir, halsizlik ve yorgunluk hissini azaltır.
  16. İçeriğinde bulunan hespederin glikoziti isimli etken madde, kılcal damarların güçlenmesine yardımcı olmaktadır.
  17. Pomelo, kaslardaki oksijen eksikliğinden ötürü meydana gelebilecek kas ağrılarının önüne geçer.

Pomelo Meyvesi Nasıl Tüketilir? 

Pomelo nedir-ahşap doğrama tahtası üzerinde dilimlenmiş pomelo meyvesi ve bir meyve bıçağı

Pomelo nedir, faydaları nelerdir, gibi soruları sizler için detaylıca açıkladık. Şimdi ise bu çok faydalı turunçgilin nasıl tüketildiğini inceleyeceğiz. Soframıza henüz yabancı bir meyve olması sebebiyle tüketim alışkanlıklarımızın arasında yer almaması, nasıl yemeye hazır hale getireceğimiz konusunda da soru işaretleri yaratabiliyor. 

Ancak pomelo meyvesini hazırlamak hiç de zor değil. Yalnızca dikkat edilmesi gereken bir detaya sahip. Pomelo, yine bir turunçgil olan portakala benzer bir şekilde soyulmaktadır. Yani öncelikle tepe ve alt kısımlarından birer yuvarlak kesin. Ardından yukarıdan aşağıya yay biçiminde kesikler oluşturun. Daha sonra bu kabukları meyvenin üzerinden soyun.

Soyma işleminin ardından pomelo meyvesinin üzerinde beyaz bir tabaka ile karşılaşacaksınız. Bu tabakanın tadı oldukça acı olduğundan tüketilmemektedir. Dolayısıyla bu zar kısmını da soyarak temizleyin. Ardından meyveniz dilimlenmeye ve servise hazır olacaktır. 

Pomelo nedir, faydaları nelerdir ve nasıl tüketilir, gibi birçok konuya bu içeriğimizde açıklık getirdik. Mutfağınıza yeni lezzetleri dahil etmenin zamanının geldiğini düşünüyorsanız, kış ayları için vazgeçilmez nitelikte olabilecek bu meyveyi listenize eklemenizi tavsiye ediyoruz.

Son dönemlerde popüler olmuş farklı ve yeni lezzetlere ilgiliyseniz Her Yerde Görüyoruz! Peki Aslında Blueberry Nedir, Ne Değildir? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Çok sevdiğiniz ve asla vazgeçemediğiniz tropikal meyveleri yılın her döneminde tüketebilmek istiyorsanız, taze ve kaliteli kuruyemişin online adresi Kuruyemiş Borsası’nı ziyaret ederek tropikal meyve kuruları bölümünden güvenli bir şekilde sipariş verebilir ve adresinize ulaşan lezzetin keyfini çıkarabilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)