Bir kasede muz kurusu ve yanında bir adet muz

Lezzeti ile birçok kişi tarafından sevilerek tüketilen muz aslında sanılandan çok daha faydalı bir meyvedir. Muz yüksek miktarda A, B1, B2, C ve E vitaminleri içerir. Bu sebeple muz faydaları da bir hayli fazladır.

Tropikal iklime sahip bölgelerde doğal olarak yetişen muz, ülkemizde Akdeniz Bölgesinde yetiştirilir. Genellikle yaş olarak tüketilse de diğer birçok meyve gibi kuru olarak da tüketilebilir.

Muz kurusu gibi diğer kuru meyveler için lezzetli kuruyemişin adresi Kuruyemiş Borsasını tercih edebilir, sağlık ve lezzeti bir arada bulabilirsiniz.

Peki, yaşı ve kurusu her ikisi de oldukça faydalı olan, aynı zamanda zengin içeriği ile sağlığınız üzerinde olumlu etkilere sahip olan muz faydaları nelerdir?

Şifa Kaynağı Muzun Faydaları

Bütün bir adet muz yanında bir tabak içerisinde dilimlenmiş muz kurusu ile

Muz, içerdiği vitaminlere ek olarak potasyum, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum ve iyot açısından da oldukça zengindir. O halde sizler için 13 madde altında derlediğimiz muz faydalarına gelin birlikte bakalım.

1. Enerji Verir

Kompleks karbonhidrat ve potasyum kaynağı olan muz vücudun en önemli enerji kaynaklarından bir tanesidir. İçeriğindeki bu maddeler sayesinde enerji seviyenizi arttırmanıza yardımcı olur. Eğer halsizlik hissediyorsanız bir adet muz tüketerek eskisinden daha enerjik hissedebilirsiniz.

2. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Muz içerisinde bulunan antioksidan bileşenler sayesinde vücudun savunma sistemine yardımcı olarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle mevsim geçişlerinde muz tüketmeniz hastalıklara karşı sizi koruyacaktır.

3. Ruh Halini İyileştirmeye Yardım Eder

Yüksek B vitamini içeriği ile mutluluk veren meyvelerden olan muz doğal bir antidepresandır. Bu meyveyi tükettikten sonra vücut mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin üretmeye başlar. Stresi azaltıcı etkisi ile eğer kendinizi kötü hissederseniz muz yiyerek bu durumu azaltabilir ve ruh halinizi iyileştirebilirsiniz.

4. Bağırsak Faaliyetlerinin Düzenlenmesine Katkı Sağlar

Muz ağacında bulunan yeşil olgunlaşmamış muzlar

Muz önemli miktarda lif içerir ve bu sayede bağırsak faaliyetlerini rahatlatır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta muzun olgunlaşmış olmasıdır. Olgunlaşmış muzlar, kabızlıktan kurtulmaya yardımcı olabilecek bir lif ve potasyum kaynağıdır. Olgunlaşmamış muzlar ise kabızlığa neden olabilir.

5. Cildi Güzelleştirir

Muz faydaları arasında cildi güzelleştirici etkisi de bulunur. Ciltteki dokuları besleyerek kolajen üretiminin artmasını sağlayan muz cilde nem vererek yaşlanmayı geciktirir. Ayrıca ciltte var olan lekeleri ortadan kaldırmaya yardım eder. Bütün bunlara ek olarak, ciltteki iltihapları azaltıcı etkiye sahiptir.

6. Kan Basıncının Kontrol Altına Alınmasında Etkilidir

Muz önemli miktarda lif içerir ve bu sayede bağırsak faaliyetlerini rahatlatır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta muzun olgunlaşmış olmasıdır. Olgunlaşmış muzlar, kabızlıktan kurtulmaya yardımcı olabilecek bir lif ve potasyum kaynağıdır. Olgunlaşmamış muzlar ise kabızlığa neden olabilir.

7. Kalp Sağlığının Korunmasına Yardım Eder

Potasyum açısından oldukça zengin olan muzu düzenli olarak tüketerek kalp sağlığının korunmasına katkıda bulunabilirsiniz. Aynı zamanda içerisindeki potasyum sayesinde kalp hastalıkları için risk oluşturan atar damar sertleşmesinin önüne geçmeye çalışır.

8. Kemikleri Güçlendirir

Muz yiyen güçlü ve sağlıklı genç bir kadın

Muz, her ne kadar kalsiyum açısından zengin olmasa da içerisinde fruktooligosakkarit bulundurur. Bu bileşen vücudun kalsiyum emilimini arttırarak kemiklerin güçlü olmasına katkıda bulunur. Böylece muz, içerisindeki fruktooligosakkarit sayesinde kemik sağlığını korumaya yardımcı olur.

9. Diyabete Karşı Koruma Sağlar

Muz içerisindeki diyet lifi, dirençli nişasta ve B6 vitamininden dolayı Tip 2 diyabete karşı koruma sağlar. Vücuda yeterli miktarda diyet lifi almak kan şekeri üzerinde dengeleyici bir etkiye sahiptir. Bu nedenle diyabeti olanlar da dâhil olmak üzere herkes diyet lifi alımına önem vermelidir.

10. Zayıflamaya Yardımcı Olur

Muz içerisindeki karbonhidrat miktarından dolayı genellikle diyet listelerinde pek yer etmez. Günde bir adet yenilen muz, tok kalmaya yardım ettiği gibi kilo vermeyi kolaylaştırıcı bir etkiye sahiptir.

Ayrıca, içerisinde barındırdığı protein, lif, sodyum, potasyum, magnezyum ve vitaminler ile metabolizmayı hızlandırarak sindirimi kolaylaştırır. Bu özelliği ile de bilinenin aksine zayıflatıcı etkisi bulunur.

11. Uyku Kalitesini İyileştirmeye Katkı Sağlar

Muzlu bir içecek içerisinde nane yaprağı ve yanında dilimlenmiş muz

Magnezyum ve potasyum açısından zengin olan muz, insan vücudunda sentezlenemeyen bir bileşen olan triptofan içerir. Muzun içerisindeki bu maddeler kasları gevşetme ve rahatlatma özelliğine sahiptir.

Özellikle akşam saatlerinde tüketilen muz, serotonine ek olarak daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatonin üretimini sağlar. Bu sayede uykusuzluğu azaltmak mümkün olabilmektedir.

12. Göz Sağlığı için Önemlidir

İçerisinde A, C ve E vitaminlerini barındıran muz, tıpkı havuç gibi göz sağlığı için oldukça faydalıdır. Ayrıca, muz kabuğunun da göz hastalıklarına karşı koruma sağladığı bilinmektedir. Dolayısıyla muz faydaları için hem meyvesini hem de kabuğunu yiyebilirsiniz.

13. Kansere Yakalanma Riskini Azaltır

Muz kabuğundan kalp şekli

İyi bir antioksidan kaynağı olan muz içerisindeki vitaminler sayesinde kansere neden olan serbest radikallerin neden olduğu etkileri azaltmaya yardımcı olur. Böylece kansere yakalanma riskini azaltır. Özellikle böbrek ve kalın bağırsak kanserine karşı korunmak için düzenli olarak muz tüketmek önemlidir.

Bu yazımızda insan sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olan muz faydaları hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Gördüğünüz gibi muz tüketmenin cilt güzelliğinden insan sağlığına uzanan çok yönlü faydaları bulunuyor. Dolayısıyla siz de düzenli olarak muz tüketerek sağlığınıza yatırım yapabilirsiniz.

Muz gibi tropikal bir meyve olan ve sağlık üzerinde olumlu etkileri bulunan mango faydaları için Mangonun Faydaları ve Kullanım Alanları adlı içeriğimize bakabilirsiniz.

Ayrıca, sizler için hazırlamış olduğumuz diğer içeriklerimiz için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)
Tükendi