Siyah üzüm faydaları-Bir sepet içerisinde bulunan siyah üzüm görseli

Siyah üzüm meyvesi ve bu meyveyi kurutarak elde ettiğimiz kuru üzüm, ülkemizin birçok bölgesinde üretilen, oldukça sevilen ve şifası dillere destan olan bir besin türüdür. Kuruyemiş Borsası olarak bugünkü içeriğimizde her derde deva nitelikteki siyah üzüm meyvesini ve siyah üzüm faydaları konusunu ele alıyoruz.

Sağlıklı yaşam ve dengeli beslenme gibi pek çok konuya verilen önemin giderek arttığı günümüz dünyasında, hastalıkların tedavisi için tıptan alınan desteğin yanı sıra, şifalı bitkiler ve birbirinden faydalı meyve ve sebzeler, beden ve ruh sağlığını korumak için doğanın gücüne sığınan insanlar için odak noktası haline geldi.

Doğanın bizler için sunduğu sayısız nimetten en doğru ve yeterli miktarda faydalanmak isteyenler, bu konuda ortaya konulmuş bilimsel çalışmaları kılavuz edinerek sağlıklı yaşam kültürünü benimsemek adına ilk adımları atmaktadır.

Siyah Üzüm Nedir? Nerede Yetişir?

Henüz salkımlarından koparılmamış siyah üzümler

Siyah üzüm faydaları konusuna giriş yapmadan önce, bu değerli meyveden detaylıca bahsetmek ve hangi bölgelerde yetiştirildiği konusuna değinmek istedik.

Siyah üzüm, doğal antibiyotik denilebilecek güçte bir meyvedir. Kalsiyum, potasyum ve demir açısından oldukça zengindir. Çekirdekli ve çekirdeksiz olarak iki versiyonu bulunmaktadır ve çekirdekli üzüm içerisindeki bu gizli cevher, bağışıklık sistemi için son derece faydalı bir bileşendir. Büyük bir bölümü su olan bu meyve, birçok vitamin ve minerali de içinde barındırmaktadır.

Bu üzüm türü, ülkemizin sahip olduğu coğrafi koşullardaki çeşitlilik nedeniyle pek çok bölgemizde ve şehrimizde yetiştirilmektedir. Yetiştirildiği bölgeler arasında genel olarak; Marmara, Ege, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesi bulunmaktadır.

Ancak Karadeniz Bölgesi’nin kıyılarında, güneşlenme süresi azlığı ve nem oranının yüksekliğinden ötürü üzüm yetiştiriciliği pek fazla yapılamamaktadır.

Üzüm meyvesi asma ağacında yetiştirilir ve elde edilen asma yaprağı da Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan yaprak sarmasının bir numaralı malzemesidir. Fakat bu meyvenin bakımı oldukça zahmetli olabilmektedir. Sık sık budama gerektirir ve eğer budanmazsa apartmanların üzerini bile sarabilir.

Dünya üzerinde, ABD, Şili, İtalya, İspanya, Portekiz, Yunanistan, Macaristan gibi pek çok ülkede üzüm yetiştiriciliği yaygın bir şekilde yapılmaktadır.

Siyah Üzüm Faydaları

Siyah üzüm faydaları-Bir kasenin içinde ve etrafında bulunan siyah üzümler

Siyah üzüm nedir, hangi bölgelerde yetiştirilir, gibi soruları yanıtladığımıza göre artık siyah üzüm faydaları bölümüne geçebiliriz. Bu meyvenin yeri doldurulamayacak kadar önemli ve eşsiz faydalarını öğrenerek doğallığın mucizesine bir adım daha yaklaşmış olacaksınız. İşte bu lezzetli meyvenin faydaları:

  1. Kansızlığı giderir.

Siyah üzüm, demir açısından zengin bir meyve olması sebebiyle kansızlığa karşı en yararlı besinlerden biridir. Kansızlık giderici takviyeler kadar etkili bu meyveyi öğünlerinize katarak bu problemi ortadan kaldırabilirsiniz. Yine pekmez formuyla tüketilerek kansızlık sorununun önüne geçilebilir. Demir eksikliğine bağlı herhangi bir rahatsızlıkta da rahatlıkla tercih edilebilir. 

  2. Cilt problemlerine iyi gelir.

Yaşlanma belirtilerine karşı mücadelede siyah üzümün faydalarından yararlanılabilir. Antioksidan madde bakımından zengin bu meyve, cildin onarımını sağlayabilecek mineraller içermektedir. Sivilce ve siyah nokta problemlerine karşı etkili bir besin olmasının yanı sıra cildin sıkılaşmasına ve elastik bir görünüm kazanmasına da yardımcı olmaktadır.

  3. Saç köklerini güçlendirir.

Yüksek oranda demir içeren üzüm, bu özelliğiyle saçların güçlenmesi konusunda da önemli bir rol oynamaktadır. Saç dökülmesi probleminizi, düzenli olarak siyah üzüm tüketerek önlemeniz mümkündür. Ayrıca yıpranma veya cansızlık gibi sorunların üstesinden yine siyah üzüm meyvesiyle gelebilirsiniz.

  4. Kemik erimesini önler.

Yine içeriğindeki demir sayesinde, kemiklerin gelişiminde oldukça faydalı bir besindir. Bunun yanında, yaşlılıkta ortaya çıkabilecek rahatsızlıklardan biri olan kemik erimesi riskini ortadan kaldırmak için de tüketilmesi gereken önemli bir meyvedir. 

  5. Metabolizmayı hızlandırır.

Antioksidan madde bakımından da zengin olan siyah üzüm, metabolizmayı hızlandıran etkili meyvelerden bir tanesidir. Özellikle bağırsakların çalışmasının yetersiz görüldüğü durumlarda siyah üzüm meyvesinden destek alınabilir. Mideyi rahatlatma konusundaki başarısıyla da hazımsızlığa oldukça iyi geldiği bilinmektedir.

  6. Kolesterolü düşürür.

Vücutta zaman içerisinde ortaya çıkabilecek ve kalp sağlığını tehlikeye atabilecek kötü kolesterol miktarı, siyah üzüm tüketimiyle azaltılabilir. Böylelikle olası kalp-damar rahatsızlıklarının önüne geçilmiş olur. Üzüm, aynı zamanda kanın pıhtılaşmasına engel olan nitrik oksit seviyesini de yükseltir. Bu sayede kalp krizi riski de önemli ölçüde azalmış olur.

  7. Astım rahatsızlığına iyi gelir.

Siyah üzüm faydaları konusunda bir diğer önemli unsur, içerisinde yüksek miktarda su barındıran bir meyve olmasıdır. Bu özelliğiyle akciğerdeki nem oranının yükselmesine yardımcı olur. Astım hastalığının tedavisinde etkin bir şekilde kullanılabilecek bir meyvedir. 

  8. Kilo kontrolüne yardımcı olur. 

Siyah üzüm yağ yakıcı özelliğe sahip olan bir besindir ve vücudun yağ depolamasına engel olur. Bunun yanı sıra içinde bulunan doğal şeker sayesinde tok tutma etkisine sahiptir. Diyetlerde ve öğün aralarında tüketilerek bu özelliğinden faydalanılabilir.

  9. Vücuda enerji verir.

Siyah üzüm meyvesinin içerisinde barındırdığı früktoz, vücut için enerji sağlayan bir maddedir. Demir ile birleştiğinde bu madde, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtilerin görülme sıklığını azaltmaktadır. Sabahları güne başlarken veya gün ortasında çalışırken, ihtiyacınız olan enerjiyi siyah üzüm sayesinde geri kazanabilirsiniz. 

  10. Kansere karşı korur.

Anti-oksidan madde açısından oldukça zengin olduğu herkesçe bilinen üzüm meyvesi, bu sayede kansere karşı etkin bir besin özelliği taşımaktadır. Özellikle siyah üzümün kabuğunda bulunan anti-kanserojen ve anti-oksidan maddeler kanser için koruyucu bir bariyer görevi görmektedir. Bu maddelerin ayrıca beyin hücrelerini de koruduğu düşünülmektedir. 

Siyah üzüm faydaları konusunda yaygın olarak bilinen olumlu etkileri sizler için sıraladık. Fakat bu etkilerin yanı sıra, diğer bazı rahatsızlıklara da iyi geldiği saptanmıştır. Bahsedilen faydaları şunlardır: 

  • Karaciğer yağlanmasını engeller.
  • Vücudu toksinlerden arındırır.
  • Kanı temizler.
  • Migren ve Alzheimer rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Katarakt riskini azaltır.
  • Böbrek hastalıklarının oluşmasını önler.
  • Enfeksiyon ve iltihap gibi problemlerin tedavisinde etkilidir.

Siyah Üzümün Olası Zararları

Avucunun içinde siyah üzümler olan bir adam

Her besinde olduğu gibi siyah üzümün de fazla tüketiminde bazı istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple, tüm faydalarına rağmen siyah üzüm tüketimini tavsiye edilen doza göre ayarlamakta fayda vardır. Bu meyvenin aşırı tüketiminde meydana gelebilecek bazı problemler şunlardır:

  • İçerisindeki şeker miktarının yoğunluğundan ötürü, fazla tüketiminde istenmeyen kiloların alınmasına neden olabilir.
  • Bağırsakları çalıştırmak konusunda etkili bir meyve olduğu için fazla tüketimi ishal gibi sonuçlar doğurabilir.
  • Yine belli bir miktarın üzerinde tüketilmesi, vücutta alerjik reaksiyonların yaşanmasına sebep olabilir.

Kuru Üzümün Faydaları

Beyaz ahşap bir masa üzerinde tabaktan dökülen kuru üzüm görseli

Siyah üzüm faydaları konusunu ele almışken bu meyvenin kurutulmasıyla elde edilen kuru üzüm ve faydalarına bakmadan geçmek istemedik. Kuru üzüm hem lezzeti hem de şifa deposu özellikleriyle kuru meyveler arasında en çok tercih edilen yemişlerden bir tanesidir. 

Kuru meyvelerin sağlığa olan olumlu etkileri hakkında bilgi almak için 4 Maddede Kuru Meyvenin Sağlığa Yararları konulu içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Kuru üzümün kansızlıktan unutkanlığa, iştahsızlıktan halsizliğe pek çok rahatsızlığa iyi geldiği bilinmektedir. Sağladığı bu sayısız faydalarla sofralardan eksik edilmemesi gereken besinlerden bir tanesidir.

Kuru üzüm faydaları hakkında daha detaylı bilgi almak için Bilinmeyen Tüm Yönleriyle Kuru Üzüm Faydaları başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Taze ve kaliteli kuruyemişin adresi Kuruyemiş Borsası’nı ziyaret ederek hem birbirinden sağlıklı kuru meyvelere hızlı bir şekilde ulaşabilir hem de güvenli alışverişin keyfini çıkarabilirsiniz. Afiyet olsun!

 

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.850,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat800,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.500,00 ₺ + KDV(%1)