Türk kahvesi faydaları ile ön plana çıkan bir fincan kahve ve yanındaki kahve çekirdekleri

Türk kahvesi faydaları ile olduğu kadar lezzeti ve pişirme tekniği ile de diğer kahve çeşitlerinden ayrılan, Türk kültürünün en önemli ögelerinden biridir. Bunun yanı sıra Türk kahvesi, Osmanlı İmparatorluğu döneminden günümüze uzanan hikayesiyle geleneksel bir kültür motifidir.

Kendine has lezzeti, kokusu ve köpüğü ile damak zevkine hitap etmesinin yanı sıra Türk kahvesi, sunuluş biçimi ile de göz doldururken gönülleri de fethetmektedir. Bayramlar, kız isteme törenleri, akraba ziyaretleri gibi kültürel değerlerin içinde kendine önemli bir yer bulan Türk kahvesi, Türk geleneğinin köklü bir ögesi olarak kabul görür.

Hatta Türk kahvesi kültürü ve geleneği, 2013 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne kaydedilmiştir. Peki Türk kahvesi faydaları nelerdir?

Geleneksel Lezzetiyle Türk Kahvesinin Faydaları

Türk kahvesi fincanı

Türk kahvesi damakları şenlendirirken, sohbete de ayrı bir keyif katar. Bir fincan kahve ile başlayan sohbetler, dostluklara dönüşür. Bayram ziyaretleri şenlenir, dargınlar barışır. Türk kahvesi kültürü, atasözlerine de konu olmuş; "Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır." denilerek Türk kahvesinin kültürümüzdeki yeri net bir şekilde vurgulanmıştır.

Bu lezzetli içecek, ülkemizde misafirperverlik ve nezaketin mütevazı bir sembolüdür. Bununla birlikte Türk kahvesi faydaları ile de ön plana çıkan kahve seçeneklerinden biridir. Dilerseniz gelin, sözü daha fazla uzatmadan kültürümüzde çok önemli bir yere sahip olan Türk kahvesi faydaları nelermiş birlikte bakalım.

Türk Kahvesi Enerjiyi Yükseltir

Türk kahvesinin yaygın olarak tüketilmesinin en önemli sebeplerinden bir tanesi, kendimizi zinde hissetmemize yardımcı olmasıdır. Özellikle sabah erkenden içilen bir fincan Türk kahvesi güne çok daha zinde ve dinç başlamaya yardımcı olur.

Türk Kahvesi Stresi Azaltır

Türk kahvesi faydaları arasında sayılabilecek bir diğer önemli madde de stresi azaltması. Aşırıya kaçmadan tüketildiğinde Türk kahvesi, çeşitli nedenlere bağlı olarak yaşanılan stres miktarını önemli oranda azaltmaktadır.

Bu nedenle kendinizi stresli hissettiğiniz dönemlerde Türk kahvesi tüketimini ihmal etmemeye özen göstermeniz, stresinizi azaltma noktasında önemli bir adım olacaktır.

Türk Kahvesi Yağ Yakımını Destekler

Türk kahvesinin en bilinen faydaları arasında sıralanabilecek bir diğer özellik de yağ yakımını destekleyerek fiziksel performansı artırması. Metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlayan Türk kahvesi özellikle kilo vermeye çalışan kişiler için ideal bir içecektir.

Türk Kahvesi Sindirimi Rahatlatır

Türk kahvesi faydaları arasında sindirimi rahatlatması da bulunmakta. Sindirim problemi yaşayan kişilerin her akşam yemekten sonra bir fincan kahve tüketmeleri, sindirim sistemlerinin daha düzgün çalışmasına yardımcı olur.

Türk Kahvesi Kendinizi Tok Hissetmenizi Sağlar

Bakır cezvede bulunan Türk kahvesi

Türk kahvesinin bir diğer faydası da tokluk hissi yaratması. Bu nedenle sağlıklı bir biçimde kilo vermek isteyen kişiler diyetlerini egzersiz ile desteklemenin yanı sıra her gün bir fincan Türk kahvesi içebilirler.

Türk Kahvesi Kalp Dostudur

Kalp dostu olması ile de bilinen Türk kahvesi, içerdiği antioksidan sayesinde vücuttaki kolesterol miktarını düşürerek damar ve kalp sağlığını destekler. Düzenli tüketildiği takdirde kalp hücrelerini onararak sağlığa oldukça önemli bir katkıda bulunur

Türk Kahvesi Hafızayı Güçlendirir

Türk kahvesinin en önemli etkilerinden bir tanesi de zihni açması ve hafızayı güçlendirmesi. Özellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan alzheimer riskini azalttığı düşünülen Türk kahvesinin aynı zamanda konsantre olmayı kolaylaştırdığı da bilinmekte.

Türk Kahvesi Cilde İyi Gelir

Türk kahvesi faydaları yalnızca tüketildiğinde değil cilde sürüldüğünde de etkisini gösterir. Türk kahvesinin faydaları aynı zaman içilen kahvenin telvesinde de gizlidir. Türk kahvesi telvesi, cilde sürülüp bekletildiğinde ciltte biriken kirleri temizler ve cilt dokusunu sıkılaştırır.

Türk kahvesi faydaları elbette yalnızca sözünü ettiklerimizle sınırlı değil. Türk kahvesinin bunların yanı sıra migren ataklarını önlediği de bilinmekte. Öte yandan Türk kahvesi, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruyucu etki oluşturmaktadır.

Karaciğer yağlanmasını, parkinson ve şeker rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olmaktadır.

Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Türk kahvesini hazırlamak ve pişirmek, her ne kadar pratik bir süreç olsa da dikkat ve özen de gerektirir. Türk kahvesi pişirmek için öncelikle taze kavrulmuş kaliteli kahve çekirdekleri toz haline gelene kadar bir havan veya öğütücü içinde öğütülür. Kimi damak zevkine ise çiğ Türk kahvesi çekirdeği daha çok hitap eder.

Çekilmiş kahve, su eklenerek bir cezveye ilave edilir. İsteğe bağlı olarak şekersiz bir şekilde sade olarak tüketilebilen Türk kahvesi, karışıma şeker ilave edilerek orta şekerli veya şekerli olarak da tercih edilebilir. Bu doğrultuda, kahvenin ikram edileceği misafirlere kahvelerini nasıl alacaklarını sormak, Türk kahvesi kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır.

Karışım ocak üstüne yerleştirilerek, yüzeyinde köpük oluşacak şekilde pişirilir. Güne başlarken, ofiste çalışırken veya çalışma molalarında keyifli sohbetlere eşlik eden Türk kahvesi tarifi bu haliyle klasikleşmiş olsa da kahvenin hazırlanma şekline yönelik birçok farklı görüş bulunduğu da gözlemlenebilir.

Türk kahvesinin ideal lezzetinde sunulması için günümüze kadar ulaşmış farklı pişirme teknikleri de bulunur. Kimileri için kahve kısık ateşte pişirilmelidir. Kimisi ise yüksek ateşte pişen kahveyi tercih eder. Kimisi közde pişen kahvenin tadına doyamazken kimileri kumda pişen kahveye övgüler yağdırır.

Kimisi İçin Bakır Cezve Bu İşin Püf Noktasıdır

cezvede kahve

Bakır cezvelerin çelik cezvelere nazaran Türk kahvesinin lezzetini daha çok ortaya çıkardığı yönünde genel bir görüş bulunduğu iddia edilebilir. En iyi Türk kahvesi lezzetine bakır cezve ile ulaşılabileceği görüşü oldukça yaygındır.

Cezve seçiminden sonra kaç kişilik kahve yapılacaksa o miktara uygun kahve ve su eklenir. Arzuya göre şeker de ilave edildikten sonra kahve karışımı kısık ateşte pişirilir. Burada önemli olan nokta, kahveyi çok kaynatmamaktır. Yüzeyde kabarcıklar oluşmaya başladığında ideal kıvama ulaşan kahve ocaktan alınır.

Kimine Göre Kahve Soğuk Su ile Yapılır

Kahvenin lezzetli ve bir o kadar da köpüklü olması için kullanılan suyun ısı derecesi de önemli bir ayrıntıdır. Kimilerine göre kahve yaparken kullanılan suyun derecesinin, oda sıcaklığından daha düşük olması gerekir.

Bunun nedeni ılık su hemen kaynayacağından kahvenin aromasının ve lezzetinin suya geçemeyeceği görüşüdür. Soğuk su ile pişen kahvede, aroma ve tat transferi daha iyi gerçekleşir.

Kimisi İçin Kahve En İyi Kumda Pişer

Kumda pişirilen Türk kahvesi

Kumda Türk kahvesi pişirilirken iki farklı yöntemden biri tercih edilir. Buna göre ilk yöntemde kahve cezvede hazırlanır, cezve kuma yerleştirilir. İkinci yöntemde ise kahve doğrudan fincan içinde pişirilir. Kumda kahve yapımında cezve veya fincan kuma gömülerek pişirme tekniği uygulanır. Kuma gömülen cezve veya fincanın içinde dengeli ısı dağılımı ile pişirilen kahve ayrı bir lezzetli olur.

Kumda kahve pişirmek için özel kahve makineleri de mevcuttur. Bu kahve makinelerinin alt kısmında kumu sürekli olarak sıcak tutmak için elektrikli rezistanslar bulunur. Kumun içinde pişen kahve ağır ağır pişer. Bu da lezzetine lezzet katar.

Kimisi İçin En Pratik Yöntem Kahve Makineleridir

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte Türk kahvesi keyfini daha kısıtlı zamanlarda bile deneyimlemek için yeni pişirme yöntemleri de geliştirilmiştir. Türk kahvesi makinesi, kahve pişirmenin en hızlı ve pratik yöntemlerinden biri olarak görülür.

Evlerde, ofislerde, otellerde ve restoranlarda yaygın olarak kullanılır. Türk kahve makineleri, başında beklemeden ve taşırma endişesi olmadan kahve yapılmasını kolaylaştırır. Otomatik sistemleri ile kendi kendine kahve pişiren kahve makineleri, bol köpüklü kahve yapma konusunda da başarılıdır. Farklı birçok alternatifi olan makinelerin közde kahve pişirme özelliği bulunan modellerine de rastlanabilmektedir.

Hangi pişirme tekniğini seçmiş olursanız olun Türk kahvesinin lezzetine etki eden en önemli faktör, kahve çekirdeğinin kalitesidir. Kaliteli bir Türk kahveniz yoksa, kahvenizi hangi yöntemle pişirirseniz pişirin istediğiniz sonuca ulaşmanız pek de mümkün olmayacaktır. En kaliteli Türk kahvesi ve diğer kahve çeşitlerini ise elbette Kuruyemiş Borsası’nda bulabilirsiniz.

Türk Kahvesi Nasıl Servis Edilir?

Türk kahvesini tam kıvamında hazırlamak ve bol köpüklü bir Türk kahvesi pişirmek nasıl kültürel bir yetenek olarak görülüyorsa, Türk kahvesi sunumu da Türk geleneklerinde hassasiyet gerektiren bir konudur. Buna göre Türk kahvesi genellikle yanında bir bardak su ile birlikte servis edilir. Bununla birlikte Türk kahvesinin yanında lokum ikramı da Türk kahvesi geleneğinin önemli bir parçasıdır.

Türk kültüründe Türk kahvesi ikramı ve sunum şekli misafirperverlik ve arkadaşlığın işaretidir. Aile ortamında özel konuklara saygınlık göstermek için daha özenli ve güzel Türk kahvesi fincanları kullanılır.

Gümüş tepsi ile Türk kahvesi ikramı, yine Türk kahvesi geleneği ve kültüründe bir saygınlık sembolü olarak görülür. Türk kahvesi faydaları arasında kahvenin sindirimi kolaylaştırma özelliği de yer aldığından, yemekten sonra misafirlere Türk kahvesi ikram etmek, Türk kahvesi geleneğinin inceliklerindendir.

Türk kahvesinin yanı sıra kültürümüzde önemli bir yere sahip olan bir diğer içeceğimiz çay hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için ise buraya tıklayabilirsiniz.

Türk Kahvesi ile Diğer Kahvelerin Arasındaki Farklar Neler?

Türk kahvesi ve lokumlu sunum

Telvesi ile ikram edilen tek kahve Türk kahvesidir. Ayrıca kahve falı bakmak için kullanılan tek kahve türü yine Türk kahvesidir. Türk kahvesi kültürü ve geleneği, kahvehane adı verilen işletmelerle sosyalleşme ve eğlenme ihtiyaçlarına da cevap vermiştir.

Türk kahvesi eşsiz lezzetinin yanında insanları bir araya getiren kültürel bir değerdir. Geleneksel Türk kahvesi hazırlama ve pişirme yöntemleri, yıllar öncesinden günümüze kadar ustalıkla taşınmıştır. Bununla birlikte özel Türk kahvesi fincanı, cezveler, havanlar ve gümüş tepsiler, Türk kahvesinin Türk geleneklerinde ne kadar özel bir yere sahip olduğunu gösterir.

Türk kahvesi, lezzetini ve tazeliğini damaklarda bırakan bir içecektir. Hazırlama, pişirme, sunum ve içme biçimleriyle başlı başına bir sanattır. Aromalı ve yoğun olmasına karşın diğer çeşit kahvelere göre daha yumuşak bir içimi vardır. Türk kahvesini kendine has köpüğü ve sunum biçimleriyle diğer kahvelerden ayırmak oldukça kolaydır.

Türk kahvesi kadar lezzetli olan bir diğer kahve türü olan Dibek kahvesi ile ilgili hazırlamış olduğumuz Hem Sağlıklı Hem Lezzetli Dibek Kahvesi Nasıl Yapılır? başlıklı yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

İçeriğimizde Türk kültürünün en önemli ögelerinden biri olan Türk kahvesi faydaları hakkında bilgilendirme yaparak Türk kahvesi nasıl yapılır sorusunu yanıtladık. Sizler için hazırladığımız diğer yazılar için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.

7 yorum

 İpek

İpek

Kahvenin en iyisi Türk Kahvesi:)

Zeki Aydın

Zeki Aydın

İstanbul Bakırköyde sahile yakın çok güzel bir ocakbaşı var orda közde Türk kahvesi çok güzel yapıyorlar. Yıllardır müşterileriyim. Esass Türk kahvesi közde yapılır.

 Faysal Varlık

Faysal Varlık

Türk kahvesi muazzam bir içecek, bir kültür. Şekli, demlemesi, sunumu diğer kahvelerden ayrılıyor bu bile onun ne kadar özel bir içecek olduğunu gösteren bir şey. Tanıtmak, tüketmek, üreteni korumak lazım.

Bekir Söğüt

Bekir Söğüt

sabah sabah TÜRK kahvesi içerken bu yazıya denk geldim 😀 gerçekten mükemmel bi içecek

 Seda Ay

Seda Ay

Esas Türk kahvesi közde demlenir yoksas cezvede. Hazır makinelerde yapılanları gerçek kahve tadı vermiyor

Başak

Başak

Türk kahvesinin en güzel yanı içtikten sonra fal bakmaktır 😀 😀

Orçun Salim

Orçun Salim

UNESCO mirası olduğunu bilmiyordum, şaşırttı ve mutlu etti : ) korunması gereken bir içecek gerçekten

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.850,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat800,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.500,00 ₺ + KDV(%1)