papatya çayı nasıl yapılır sorusuna yanıt niteliğinde bir fincan papatya çayı, kurutulmuş papatyalar ve süzgeç

Papatya çayı nasıl yapılır sorusu, henüz çocukluk yıllarınızda papatyanın yapraklarını kopararak oynadığınız oyunları hatırladığınızda size epey ilginç gelebilir. Oysaki eğer bilmiyorsanız belirtmekte fayda var; papatyanın insan sağlığı için pek çok olumlu katkısı bulunuyor.

Harika bir şifa kaynağı olan papatya çayının yapımı da son derece pratik. Öyle ki hastalıklara karşı savaşmak adına neredeyse antik çağlardan bu yana papatya çayı tüketiliyor.

Peki papatya çayı nasıl yapılır? Toptan kuruyemişin adresi Kuruyemiş Borsası olarak hazırlamış olduğumuz içeriğimizde, zarif görünümünün ardında şifalı yönü de olan, hem tadı hem de kokusu ile büyüleyen papatya çayının nasıl demleneceğine dair bilmeniz gerekenleri sıralıyoruz.

5 Adımda Papatya Çayı Nasıl Yapılır?

masanın üzerinde duran canlı ve kurutulmuş papatyalar

Etrafa mis gibi kokular yayan zarif papatyaların toplanıp kurutulması ile elde edilen papatya çayı, genellikle yeşil çay ya da siyah çay tüketmek istemeyenlerin ilk seçeneği olarak karşımıza çıkıyor.

Faydalı özellikleri nedeniyle uzmanlar tarafından da tüketilmesi önerilen papatya çayının yapımı oldukça pratik. Öyleyse ne dersiniz, daha fazla zaman kaybetmeden papatya çayı nasıl yapılır sorusunu ayrıntıları ile yanıtlayalım mı?

1. Adım: Papatyalar Kurutulur

Papatya çayı yapımında ilk yapmanız gereken toplamış olduğunuz papatyaları kurutmak olmalı. Üstelik kurutma işlemi için yaz aylarını beklemenize gerek yok. Çünkü papatyaları kurutmanın alternatif yöntemleri de bulunuyor. Bu aşamada “papatya nasıl kurutulur” sorusunu sorduğunuzu duyar gibiyiz.

Bunun için uygulayabileceğiniz 3 farklı yöntem bulunuyor. Papatyaları temiz bir bezin üzerine serip güneşin altında kurumalarını bekleyebilirsiniz. Fakat bu yöntemi uyguladığınızda papatyaların tadında değişmeler olabilir.

Bir diğer alternatif yöntem ise papatyaları güneş alan bir odanın içinde asarak kurutmak. Papatyaların saplarını bağlayarak odanın içinde uygun bir yere astığınızda çok kısa bir süre içerisinde kuruduklarını göreceksiniz.

Papatyaları kurutmak için deneyebileceğiniz son teknik de yıkadığınız papatyaları mikrodalgada ya da fırında kurutmak.

Son olarak papatya çayının kuruma süresinin iklimsel faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebileceğini de belirtelim. Papatya çayını kurutabilmek adına ihtiyacınız olan süre ise ortalama 15 ila 20 gün arasında değişiklik gösterebilmektedir.

2. Adım: Papatya Suyu Kaynatılır

Papatya çayı nasıl yapılır sorusunun ikinci aşamasında ise papatya çayı hazırlamak için suyunu kaynatmanız gerekiyor. Bunun için yaklaşık yarım litre içme suyuna ihtiyacınız olacak. Su, yaklaşık olarak 10 dakika boyunca kaynadıktan sonra 3 yemek kaşığı kadar kurutulmuş papatyayı suyun içerisine ilave edebilirsiniz.

3. Adım: Papatya Çayı Demlenir

bir fincan papatya çayı ve demleme ekipmanları

Suyu papatyalar da içindeyken 1-2 dakika daha kaynatabilirsiniz. Ardından 5 dakika boyunca demlenmeye bırakmanız gerekiyor. Eğer çayınızın demi altın sarısı renkte ve parlak bir görünüme ulaştıysa çayınız demlenmiş demektir.

Papatya çayını yeterince demlemeye özen göstermeniz çayınızın hem de lezzetli olmasını sağlar hem de papatyanın sakinleştirici aromaları çay suyuna daha iyi karışır.

4. Adım: Papatya Çayı Tatlandırılır

Kafeinsiz olarak yetişen papatyanın, çiçek kokulu ve tatlı bir aroması vardır. Doğal halinin kalorisiz olması nedeniyle sade şekliyle tüketilmesi daha sağlıklı olsa da dilerseniz papatya çayını şeker veya bal ile tatlandırabilirsiniz. Öte yandan bir parça limon da papatya çayını tatlandırmak için iyi bir seçenek olabilir.

5. Adım: Papatyalar Süzülür ve Afiyetle İçilir

Tıpkı nane limon, ıhlamur gibi çayların yapımında olduğu gibi içmeden önce çiçekleri süzmeniz gerekiyor. Bir cezve yardımıyla süzdüğünüz çayı bardağınıza dökebilir soğumadan içebilirsiniz.

Papatya çayı nasıl yapılır sorusunun yanıtı aslında bu kadar basit. Afiyet olsun!

Papatya Çayının Faydaları Nelerdir?

bir fincan papatya çayı

Papatya çayının faydaları ile bilinen şifalı bir içecek olduğunu daha önce de belirtmiştik. Bu nedenle papatya çayı günün herhangi bir zamanında da su ihtiyacını gidermek üzere tüketilebilir.

Papatya çayı nasıl yapılır sorusunu ayrıntılı olarak yanıtladıktan sonra dilerseniz gelin papatya çayı faydaları nelermiş onlara da bir göz atalım.

Papatya Çayı Uyku Verimliliğini Artırır

Papatya çayının belki de en önemli faydası, uyku verimliliğini arttırmasıdır. Papatya çayının içerisinde bol miktarda bulunan apigenin adlı antioksidan, uykusuzluğu azaltma özelliği taşımaktadır.

Bu nedenle papatya çayı hakkında yapılan en önemli araştırma konularından bir tanesi de papatya çayı uyku yapar mı sorusudur. Eğer uykusuzluk probleminiz varsa bununla başa çıkabilmek adına papatya çayı tüketebilirsiniz.

Papatya Çayı Sindirim Sistemini Düzenler

Papatya çayının faydaları arasında yer alan bir diğer özellik ise gaz, mide bulantısı gibi çeşitli sindirim sorunlarını gidermesi ve sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olmasıdır.

Papatya Çayı Diyabet Rahatsızlıklarına İyi Gelir

Papatya çayı, diyabet rahatsızlığının oluşmasında engelleyici özelliğe sahip bir bitki çayıdır. Kan şekerini normal seviyelere düşürmeye yardımcı olan papatya çayı, insülin üretimini artıran pankreas hücrelerinin vücuda verdiği zarara karşı kalkan oluşturabilir.

Bu nedenle diyabet hastalarının eğer bunu engelleyecek başka bir rahatsızlıkları yok ise papatya çayı tüketmeleri önerilmektedir.

Papatya Çayı Kalp Sağlığını Korumaya Yardımcı Olur

papatya çayı içen kadın

Papatya çayının bir diğer mucizevi yanı ise tansiyon, kolesterol gibi kalp sağlığını etkileyen durumlara karşı etkili olması. Papatya çayında bulunan flavon kan basıncını ve kolesterol seviyesini kontrol altına almaktadır. Böylece papatyanın kalp sağlığı üzerindeki etkisinin büyük olduğu çıkarımı yapılabilir.

Papatya Çayı Kemikleri Güçlendirir

Bu konu ile ilgili olarak henüz kanıtlanmış bir çalışma olmasa da papatya çayının bir diğer faydasının kemikleri güçlendirmek ve kemik sağlığını korumak olduğu düşünülmektedir. Özellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan kemik erimesi rahatsızlığına karşı önlem alabilmek adına papatya çayı tüketimine ağırlık verilebilir.

Papatya Çayı Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Papatya çayının da tıpkı diğer bitki çayları gibi bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğu böylece hastalıklara şifa olduğu düşünülmektedir. Rahatlatıcı özelliğe sahip, sıcakken tüketilen bir içecek olan papatya çayı, boğaz ağrılarına da iyi gelmektedir.

Papatya Çayı Cilt Sağlığına İyi Gelir

Papatya çayının, ciltte oluşan iltihapları azalttığı bilinmektedir. Özellikle içerisinde papatya özü bulunan bazı bitkisel ve kozmetik ürünler, cilt sağlığını iyileştirmeye yardımcı olmaktadır.

Papatya Aromaterapi Olarak Kullanılabilir

papatya çayı ve bir demet papatya

Çay olarak tüketilmediğinde papatya, aromaterapi olarak da kullanılan bir bitkidir. Bu özelliği nedeniyle papatya özünün sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisinin depresyon, anksiyete gibi bazı psikolojik rahatsızlıklara iyi geldiği düşünülmektedir.

Papatya Çayı Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Papatya çayının sindirim sistemini düzenlediğini daha önce de belirtmiştik. Bu yönü ile papatya çayı, kilo vermek isteyenlerin diyet listesinde mutlaka yer alması gereken bitki çaylarından bir tanesi.

Çünkü sindirim sistemi düzenli çalıştığında, vücutta bulunan istenmeyen yağlar çok daha kolay ve hızlı bir şekilde parçalanabilmektedir. Bu da dolaylı yoldan olsa da kilo vermeye yardımcı olabilir.

Papatya Çayı Regl Ağrılarını Azaltır

Kadınlar, özellikle regl dönemlerinde papatya çayı tüketimine ağırlık verebilirler. Çünkü papatya çayı kasıklardaki kasılmaları ve regl ağrılarını azaltarak sakinleştirir.

Öte yandan menopoz döneminde görülen gerginliği azaltmak adına da papatya çayı içilebilir.

Papatya Çayı Yorgunluğa İyi Gelir

Papatya çayının faydaları arasında sayılabilecek en önemli özelliklerinden bir tanesi de rahatlatıcı özelliği sayesinde yorgunluğa iyi gelmesidir. Potasyum, A vitamini, magnezyum ve kalsiyum bakımından oldukça zengin bir bitki olan papatya, kurutulup demlendiğinde stresi önlemeye de yardımcı olmaktadır.

Zararlı toksinleri vücuttan hızlıca uzaklaştıran papatya çayı, güne başlarken kendinizi çok daha dinç ve enerjik hissetmenizi sağlar. Bu nedenle, kendinizi yorgun hissettiğiniz zamanlarda üzerinizdeki yorgunluktan kurtulabilmek adına bir fincan papatya çayı içebilirsiniz!

Papatya Çayı Ne Zaman İçilir?

bir fincan papatya çayı ve altın sarısı çay kaşığı

Gördüğünüz gibi papatya çayının pek çok faydalı özelliği bulunuyor. Bu mucizevi etkilerinden yararlanmak için de her gün papatya çayı tüketmeniz hem psikolojik hem de fiziksel sağlığınız açısından oldukça yararlı olacaktır. Peki ama papatya çayı ne zaman içilmelidir?

Öncelikle papatya çayının içilmesi zorunlu bir saat aralığı olmadığını belirtelim. Papatya çayının hangi etkisinden faydalanmak istediğinize bağlı olarak tüketeceğiniz zaman aralığını kendinize en uygun şekilde ayarlayabilirsiniz.

Örneğin uykusuzluk nedeniyle papatya çayı içiyorsanız, uyku saatinizden yaklaşık bir saat öncesinde tüketmeniz önerilmektedir. Öte yandan kendinizi dinç ve enerjik hissetmek istiyorsanız her sabah uyandığınızda bir bardak papatya çayı içebilirsiniz.

Öte yandan papatya çayını günde 1 ya da 2 fincandan daha fazla tüketmemeniz daha iyi olacaktır. Eğer gün içinde bir fincandan daha fazla papatya çayı içiyorsanız aralarında en az 3-4 saatlik zaman farkı olmasına dikkat etmelisiniz.
Son olarak eğer herhangi bir hastalığınız var ise, papatya çayı tüketmeden önce mutlaka hekiminize danışmalısınız.

Sizler için papatya çayı nasıl yapılır sorusunu yanıtladık ve bu mucizevi çayın faydalarına da kısaca değinmiş olduk. Papatya çayının olumlu etkilerinden en kısa sürede faydalanmak istiyorsanız, güvenilir bir yerden satın aldığınızdan emin olmanız gerekiyor.

Bu doğrultuda da papatya çayı siparişlerinizi, uygun fiyatlı ve kaliteli kuruyemişin adresi Kuruyemiş Borsası üzerinden oluşturabilir; şifalı özelliklerinden faydalanarak keyfini sürebilirsiniz!

Sizler için hazırlamış olduğumuz diğer içeriklerimize göz atmak isterseniz blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.850,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat800,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.500,00 ₺ + KDV(%1)