hurma, kuru kayısı ve kuru incir ile bir fincan kuru meyve kompostosu

Osmanlı mutfak kültüründen günümüze dek ulaşan birbirinden lezzetli komposto çeşitleri sofralarımızı renklendirmeyi sürdürüyor. Peki, genellikle taze meyveler ile hazırlansa da kuru meyveler ile de yapabileceğiniz birçok komposto tarifi olduğunu biliyor musunuz?

Komposto, özellikle yaz sıcaklarında ve Ramazan sofralarında en çok tüketilen içecekler arasında yer alıyor. Susuzluğu gidermesinin yanı sıra içerisinde bulunan meyvelerin lezzetini taşıyan kompostolar, faydalı yönleri ile de ön plana çıkıyor.

Peki kuru meyveleri kullanarak hazırlayabileceğiniz komposto tarifleri nelerdir? Merakınızı gidermek adına bu soruyu sizler için yanıtlıyoruz!

Başlamadan önce kuru meyvelerin vücudumuza sağlamış olduğu katkılar hakkında detaylı bilgi edinmek için 4 Maddede Kuru Meyvenin Sağlığa Faydaları başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Çok Lezzetli 5 Farklı Komposto Tarifi

Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin birer besin kaynağı olan kuru meyveler, vücudumuzun en çok ihtiyaç duyduğu gıdalar arasında yer alıyor. Üstelik kuru meyvelerin katkılarından yararlanmak için onları yalnızca katı formda tüketmenize de gerek yok! En güzel tatlılara ve keklere tat katan kuru meyveler aynı zamanda kompostolara da ayrı bir lezzet kazandırıyor.

İşte mutfağınızın demirbaşı kuru meyveler ile hazırlayabileceğiniz, en lezzetli komposto tarifleri!

1. Karışık Komposto Tarifi

karışık komposto tarifi

İçerisinde herkesin sevdiği en az bir kuru meyve çeşidi olan karışık kuru meyve kompostosunu hiç denediniz mi? Her bir kuru meyvenin faydalı özelliklerini bir araya getiren, belki de en sevilen komposto tarifleri arasında yer alan karışık kuru meyve kompostosunu hazırlamanız için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanabilir:

  • 1 adet elma
  • 1 bardak kuru üzüm
  • 10-12 adet kuru kayısı
  • Yarım su bardağı kadar kuru dut
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 3-4 adet karanfil
  • 8-10 adet hurma
  • 5 bardak su

Hazırlanışı:
Kuru meyveleri iyice yıkadıktan sonra kuru kayısıyı bir bıçak yardımıyla eşit parçalara bölün. Sonrasında kuru üzümleri de eklediğiniz su dolu bir kabın içine ilave edin ve bir süre bekletin.

Kuru meyveler yumuşadığında geniş bir tencerenin içerisine alın ve üzerine diğer malzemeleri de ekleyin. Sonrasında su ilave edin ve kısık ateşte kaynatın.

Kuru meyveler iyice yumuşadıktan ve aromaları su ile karıştıktan sonra ocağı kapatabilir, komposto soğuduktan sonra servise hazır hale getirebilirsiniz. Afiyet olsun!

2. Kuru İncir Kompostosu

Bildiğiniz gibi incirin faydaları epey fazla. Hal böyle olunca en sevilen komposto tariflerini bir araya getirdiğimiz içeriğimizde kuru incir ile hazırlanan bir komposto tarifi yer almasa haksızlık olurdu diye düşünüyoruz. Eğer siz de hem sağlıklı hem de lezzetli bir içecek hazırlamak istiyorsanız sofralarınızda bu nefis tarife yer vermenizi öneririz. Kuru incir kompostosu için gereken malzemeler şöyle:

  • 250 g kuru incir
  • 6 bardak su
  • Limon tuzu
  • 1 bardak toz şeker (isteğe bağlı)
  • Badem (isteğe bağlı)

Hazırlanışı:

Kuru incirleri iyice yıkadıktan sonra olabildiğince küçük parçalara bölün ve tencereye alın. Daha sonra üzerine komposto suyunu ilave edin ve yaklaşık 15 ila 20 dakika boyunca kısık ateşte kaynatın. Kaynama noktasına ulaşmadan önce üzerine nohut büyüklüğünde limon tuzu ilave edin.

Kaynadıktan sonra ise ocağı kapatın ve soğumasını bekleyin. İşte bu kadar, afiyet olsun!

Eğer kompostonuzu biraz tatlandırmak isterseniz henüz kaynamadan önce şeker ilave edebilirsiniz. Öte yandan soyulmuş badem ekleyerek ayrı bir lezzet de yakalayabilirsiniz.

3. Hurma Kompostosu

iki çay bardağı hurma kompostosu

Özellikle Ramazan ayının vazgeçilmez iftariyeliklerinden biri olan hurma da komposto yapımında kullanabileceğiniz kuru meyve çeşitleri arasında yer alıyor. Daha önce denememiş olanlar hurma kompostosuna karşı önyargılı olsa da tadına baktıktan sonra hayran kalacağınızdan eminiz!

Malzemeler:

  • 250 g hurma
  • 10 bardak su
  • 1 tarçın çubuk tarçın
  • Toz şeker (isteğe bağlı)

İlk olarak hurmaları tencereye alın ve ardından çubuk tarçını ve suyu ekleyin. Karışımınızı bir süre orta ateşte kaynattıktan sonra ocağın altını kısın. Bu aşamada dilerseniz şeker ya da bal ilave ederek tatlandırabilirsiniz.

Ocağın altını kıstıktan 15 dakika sonra ise çubuk tarçını çıkarın ve ocağı kapatın. Soğuması için biraz bekleyin ve bardaklara dökerek afiyetle tüketin!

Şifa kaynağı hurmanın vücuda pek çok faydası bulunuyor. Bu konu hakkında bilgi edinmek için Hurma Faydaları ve Vücut Sağlığına Etkileri başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

4. Tropikal Meyve Kompostosu

Özellikle son dönemde sağlıklı beslenmenin bir trend haline gelmesi ile birlikte tropikal meyve çeşitlerine duyulan talep gitgide artıyor. Tropikal meyveleri mevsiminde tüketebilmek ise her zaman mümkün olmayabiliyor. Yine de üzülmenize gerek yok çünkü birazdan tarifini sizlerle paylaşacağımız kompostoyu tropikal meyve kuruları ile hazırlamanız mümkün. İşte ihtiyacınız olan malzemeler:

Hazırlanışı:

Malzemelerinizi yıkayıp geniş bir tencereye alın ve üzerine su ekleyerek kaynatmaya başlayın. Kuru meyveler yumuşadıktan sonra dilerseniz tatlanması için üzerine şeker ekleyerek kısık ateşte kaynatmaya devam edebilirsiniz.

Meyvelerin tümü yaklaşık 20 dk ya da yarım saatlik bir süre içerisinde yumuşayacaktır. Sonrasında ocağı kapatabilir, kompostonun soğumasını bekleyebilirsiniz. Soğuduktan sonra servise hazır hale getirerek içebilir ya da misafirlerinize ikram edebilirsiniz. İşte bu kadar, afiyet olsun!

5. Kuru Kayısı Kompostosu

kuru kayısı kompostosu

Çok sevilen kuru kayısı ile de komposto hazırlayarak sofralarınıza renk ve tat katabilirsiniz. Hazırlaması oldukça pratik olan kuru kayısı kompostosu, serinletici olmasının yanı yemeklerin en tatlı eşlikçisi olması ile de biliniyor.

Malzemeler:

  • 1 kase kuru kayısı
  • 1 litre su
  • 1 bardak toz şeker (isteğe bağlı)
  • Karanfil
  • 1 tane çubuk tarçın

Hazırlanışı:

Kuru kayısıları suyun altında bolca yıkayarak arındırdıktan sonra küçük parçalara bölün. Sonrasında geniş bir tencereye şekeri ve suyu alın ve iyice karıştırın. Üzerine karanfili ve bir adet çubuk tarçını da ekleyerek kaynatın.

Şerbetiniz kaynama noktasına ulaştığında tencereye kuru kayısıları ilave edin ve yaklaşık 10 dakika boyunca kaynatın. Kaynadığında ocağı kapatın, tencereden tarçını ve karanfilleri dikkatli bir biçimde alın.

Kompostoyu soğuması için bir süre bekletin ve soğuduğunda servis edin.

Sizler için sofralarınıza lezzet katacak ve vücudunuza şifa dağıtacak 5 farklı komposto tarifi sıraladık. Elbette kuru meyveler ile hazırlayabileceğiniz komposto tarifleri yalnızca bunlarla sınırlı değil. Kuru kayısı, kuru incir ya da daha pek çok farklı kuru meyve çeşidi ile birbirinden lezzetli kompostolar hazırlayabilirsiniz. Bu kısım tümüyle sizin damak zevkinize kalmış!

Öte yandan kuru meyvelerin faydalı yönlerinden tam anlamıyla faydalanabilmek adına tariflerinizde tazeliğini koruyan ve kaliteli kuru meyve çeşitlerini tercih etmeniz gerekiyor. Bu konuda uygun fiyatlı kuruyemiş ve kuru meyve ürünlerini tüketicileri ile buluşturan Kuruyemiş Borsası’nı güvenle tercih edebileceğinizi de belirtelim.

Son olarak kuru meyve kompostoları kadar faydalı ve lezzetli olan bir diğer içecek de şıra. Bu şahane içecek ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi Şıra Nedir, Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir? başlıklı içeriğimizde bulabilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.850,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat800,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.500,00 ₺ + KDV(%1)